Заходи н а 20 10 р. щ о до реа ліз ац ії контролю юч о ї функці ї з б оку гр о-
м а дс ькості
• З ап ровадж е нн я соці альної р ек лам и з м е то ю популяр и за ц ії та акти-
ві зац ії участ і г ромадськ ос т і у розр обц і та реал іза ці ї соці ал ьн ої політик и,
зо кре ма шл ях ом роз’я с нення мож ли вих і е фе к тивних д і й насел енн я.
• Спрощ ен ня і здешевл ен н я реє ст ра ції г ромадських організацій.
• У досконал ен н я мето ди ки оцінки результатів конкурсів проектів
громад сь ки х о ргані заці й.
• Роз ро бк а закон оп ро екту про лобізм.
По рі в ня но
з 1991 р. кі ль кість ви на хі д ни ків і ра ці о на лі за то рів ско ро ти ла ся більш
ніж у 20 ра зів.
Академики дают прогнозы.
І як завжди у позаісторичному контексті.
7.7. Ре гу лю ван ня бо р го вих про це сів на но во му ета пі роз ви т ку
Бо р го ва екс па н сія дер жа ви та її на с лід ки
У кри зо вий пе рі од об сяг ва ло во го зо в ні ш ньо го бо р гу Укра ї ни в но мі-
на ль но му ви ра жен ні за ли ша в ся май же не змін ним, а від но с но ВВП збі-
ль ши в ся з 60,1 % на по ча т ку 2008 р. до 91,5 % ста ном на 01.10.2009 р.
У стру к ту рі ва ло во го зо в ні ш ньо го бо р гу Укра ї ни по стій но (по чи на ю чи
з кі н ця 2008 р.) збі ль шу ва ла ся ча с т ка дер жа ви та зме н шу ва ла ся ча с т ка
ба н ків.
За 2009 р. за га ль на су ма пря мо го та га ра н то ва но го дер жа в но го бо р гу
збі ль ши ла ся на 112 млрд грн. За під су м ка ми 2009 р. дер жа в ний борг
Укра ї ни до сяг ве ли чи ни 301,5 млрд грн або 33 % ВВП (на при кі н ці
2007 р. він ста но вив 12,3 % ВВП, а 2008 р. – 19,9 % ВВП).
За го с т рен ня бо р го вих про блем Укра ї ни обу мо в лю єть ся не ли ше
ви со ки ми те м па ми при ро с ту бо р гу, а й не спри я т ли ви ми змі на ми в
йо го стру к ту рі. Так, збі ль шу єть ся ча с т ка емі сій них по зик і ча с т ка га ра-
н то ва них зо бо в’я зань у стру к ту рі за га ль но го бо р гу дер жа ви.
За рік за бо р го ва ність уря ду за ОВДП зро с ла на 54,1 млрд грн. При
цьо му су ма ОВДП, які пе ре бу ва ють у вла с но с ті НБУ, збі ль ши ла ся на
41,6 млрд грн. На ро щу ван ня вну т рі ш ньо го бо р гу за не до ста т ньо мі с т-
ко го й ди ве р си фі ко ва но го вну т рі ш ньо го фі нан со во го ри н ку спри чи ни ло
мо не ти за цію бю дже т но го де фі ци ту, що, у свою чер гу, по си лю ва ло ри зи-
ки гі пер ін ф ля ції та збе ре жен ня ви со ких від со т ко вих ста вок.
По лі ти ка на дан ня дер жа в них га ра н тій за кре ди та ми по зба в ле на
чі т ких стру к ту р них пріо ри те тів і ви ва же них фі нан со вих роз ра ху н-
ків. За рік уряд на дав до зво лів на за лу чен ня кре ди тів під дер жа в ні га-
ра н тії на су му по над 60 млрд грн. У та ких умо вах зро с та ють ри зи ки
де ста бі лі за ції дер жа в них фі нан сів Укра ї ни в се ре д ньо ст ро ко вій пер -
с пе к ти ві. Роз мір офі цій но го дер жа в но го боргу Укра ї ни впри тул на-
бли зи в ся до кри ти ч но го зна чен ня, а при вра ху ван ні най більш ри зи-
ко вих ви дів умо в них зо бо в’я зань уря ду – вже пе ре ви щив йо го. Для
кра їн з ни зь ким і се ре д нім рі в нем до хо дів своє рі д ною «то ч кою від сі-
кан ня» (що від по ві дає се ре д ньо му рі в ню бо р го во го на ва н та жен ня в рік,
який пе ре ду вав ро ку ви ни к нен ня бо р го вої кри зи), є рі вень у 43 % ВВП.
Най більш ва го ми ми умо в ни ми зо бо в’я зан ня ми уря ду Укра ї ни
є зо в ні ш ні бо р ги дер жа в них під при ємств та га ра н тії від но в лен ня
102 Національна доповідь
7 . Ф ін анс ова т а борго ва п оліти к а держ ави
ва р то с ті за оща джень гро ма дян в уста но вах Оща д ба н ку СРСР. Їх су ма
оці ню єть ся на рі в ні 180 млрд грн. При вклю чен ні до скла ду дер жа в но-
го бо р гу вка за них ви дів умо в них зо бо в’я зань су ма бо р гу збі ль шить ся із
ни ні ш ньо го рі в ня 301,5 млрд грн до при бли з но 480 млрд грн, що від по-
ві дає 50 % ВВП за 2009 р.
У між на ро д но му ви мі рі екс па н сія по зи ко во го фі нан су ван ня уря дів
має та кі не га ти в ні на с лід ки для сві то вої ва лю т но- фі на н со вої си с те ми:
– ви ті с нен ня ко р по ра цій ре а ль но го се к то ру еко но мі ки зі сві то вих кре-
ди т них ри н ків, що не га ти в но впли ває на мо ж ли во с ті мо де р ні за ції ви-
ро б ни ц т ва і упо ві ль нює ди на мізм по ст к ри зо во го від но в лен ня сві то вої
еко но мі ки;
– під ви щен ня від со т ко вих ста вок на між на ро д но му ри н ку ка пі та лів,
що упо ві ль нює те м пи на гро ма джен ня ос но в но го ка пі та лу та фо р мує де-
фі цит кре ди т них ре сур сів до в го стро ко во го ха ра к те ру в кра ї нах з ри н ка-
ми, що фо р му ють ся;
– на ро щу ван ня дер жа в но го бо р гу обе р та єть ся під ви щен ням ва р то с ті
зо в ні ш ньо го фі нан су ван ня для на ці о на ль них ко р по ра цій, під ви щен ням
кре ди т них ри зи ків для ко р по ра цій, збі ль шен ням імо ві р но с ті су ве рен но-
го де фо л ту й ви ни к нен ня ва лю т ної кри зи.
З вра ху ван ням за зна че них те н де н цій ми про гно зу є мо збе ре жен ня
на пру же ної си ту а ції з об слу го ву ван ням зо в ні ш ньо го ко р по ра ти в-
но го бо р гу Укра ї ни у 2010 р. За га ль ні ви пла ти за дер жа в ним бо р гом
Укра ї ни, що ма ють бу ти здій с не ні у 2010 р., оці ню ють ся Мі ні с тер с т вом
фі нан сів на рі в ні 55,9 млрд грн, з яких 37,3 млрд грн – за вну т рі шнім
бо р гом і 18,6 млрд грн – за зо в ні ш нім бо р гом. Бо р го вий тиск на Дер-
жа в ний бю джет з ро ку в рік по си лю ва ти меть ся, до ся г ну в ши ма к си-
ма ль но го зна чен ня у 2013 р., на який при па дає здій с нен ня ос но в них
ви плат за кре ди та ми МВФ.
http://www.nbuv.gov.ua/books/2010/10nandop1.pdf