5 СЕРПНЯ 2021 РОКУ ВІДБУЛАСЯ НАРАДА ГОЛОВНОГО УПРАВЛІННЯ

4 червня 2021 р. на базі управлiння безпечностi харчових продуктiв та ветеринарної медицини Головного управлiння Держпродспоживслужби в Миколаївськiй областi відбулась нарада.

На нараді були обговоренІ такі питання:

  • виконання Плану протиепізоотичних заходів по профілактиці основних заразних хвороб тварин за перше півріччя та наявність неблагополучних пунктів щодо інфекційних хвороб тварин;
  • приведення у відповідність інформації ЄДРТ та внесення інформації до «Ветеринарного модуля»;

  • акредитація державних лабораторій згідно вимог ДСТУ ISO/IEС 17025;
  • здійснення заходів державного нагляду стосовно постачальників харчових продуктів до освітніх закладів;
  • ведення державного реєстру потужностей операторів ринку;
  • виконання Плану державного моніторингу харчових продуктів рослинного походження
  • привітання з нагоди Дня працівників ветеринарної медицини та нагородженя почесними грамотами спеціалістів ветеринарної медицини структурних підрозділів Головного управління Держпродспоживслужби в Миколаївській області.

 

 

 

ВІТАЄМО З ПРОФЕСІЙНИМ СВЯТОМ!

Професійне свято працівників ветеринарної медицини встановлено Наказом Президента України №1035/2001 від 1 листопада 2001 року, відзначається щорічно у другу неділю серпня і носить назву «День працівників ветеринарної медицини».

Шановні колеги, у ваших руках – складна і відповідальна справа. Приємно усвідомлювати, що люди, які працюють у галузі ветеринарної медицини, віддані своїй професії, оберігають здоров’я населення, забезпечують епізоотичне благополуччя, гарантують продовольчу безпеку та турбуються про довкілля.

Сердечно вітаємо вас із професійним святом – Днем працівників ветеринарної медицини! Від усієї душі бажаємо вам, вашим рідним і близьким міцного здоров’я, щастя, прихильності долі, миру і процвітання, успіхів у здійсненні задуманих планів і достатку! Нехай кожен день вашого життя буде щасливим та радісним, а родинне тепло і затишок допомагають у виконанні почесного і відповідального професійного обов’язку.

Повідомлення RASFF № 2021.2966 fup-55 щодо виявлення несанкціонованої речовини – етиленоксиду в харчовій добавці

До Держпродспоживслужби надійшло інформаційне повідомлення системи RASFF № 2021.2966 fup-55.

Відповідно до повідомлення, виявлено несанкціоновану речовину – етиленоксид в харчовій добавці (Lygomme), що експортувалась з Туреччини (постачальник: Cargill Tarim Ve Gida Sanayi Ticaret AS, Atasehir/Istanbul) до України (отримувач: MD Eurotrade Ltd., Schreiber and Rupp MEA, Rupp AG (Spilka Ukraine).

Згідно статті 20 Закону України «Про основні принципи та вимоги до безпечності та якості харчових продуктів» (далі – Закон) оператори ринку зобов’язані вилучати та/або відкликати у встановлених законом випадках харчові продукти, які перебувають в обігу, якщо встановлено, що ці продукти можуть спричинити шкідливий вплив для здоров’я людини, та письмово інформувати компетентний орган про виявлені невідповідності та вжиті заходи.

У разі виявлення вищезазначеної продукції в обігу, просимо негайно інформувати Головне управління Держпродспоживслужби в Миколаївській області за адресою: пр-кт. Центральний, 288, м. Миколаїв, 54003, т/факс 24-00-23 та e-mail: dpssmykolayiv@dpssmk.gov.ua, viddilbhp@dpssmk.gov.ua .

Внутрішньогосподарський контроль при доробці насіння

Використання високоякісного посівного матеріалу належить до основних факторів виробництва сільськогосподарських культур. Значна увага має приділятись галузі насінництва. Головне управління Держпродспоживслужби в Миколаївській області рекомендує дотримуватись правил контролю вирощування, збирання, очистки та зберігання насіння в межах господарства.

Мета внутрішньогосподарського контролю – усунення причин, які призводять до сортового засмічення, зниження якості насіння в процесі вегетації, збирання, очищення, складування, зберігання й транспортування. Головне завдання внутрішньогосподарського контролю – домогтися виконання правил насінництва на всіх його етапах. Цей контроль здійснюється безпосередньо в господарствах.

Основне завдання внутрішньогосподарського контролю полягає у забезпеченні правильної організації комплексу заходів щодо виробництва сортового насіння, що має відповідати вимогам стандарту, а також унеможливлювати механічне та біологічне засмічення в період вегетації та під час збирання, транспортування, очищення та зберігання.

Технологічний процес післязбиральної підготовки насіння передбачає такі основні операції як приймання, попереднє очищення й сортування, остаточне очищення і сортування, затарення й складування, протруювання (за потреби), реалізація готової продукції.

Складається план розміщення партій на майданчиках току, черговість їх очищення, сушіння та сортування.

Не допускається завіз на тік і в складські приміщення продовольчого і фуражного зерна. Транспортні засоби використовують після ретельної перевірки і очищення в спеціально відведеному місці. Забороняється перебування на току сторонніх осіб і всіх видів транспорту. Схеми маршрутів складають заздалегідь, ознайомлюють з ними і виконавців і вивішують на видному місці – біля в’їзду на територію комплексу. Біля в’їзду на територію та входу в насіннєві сховища облаштовують дезінфекційні ящики, розміщують протипожежний інвентар. За рекомендаціями Селекційно-генетичного інституту УААН потрібно дотримуватись схеми виконання робіт на насінницьких комплексах, щоб уникнути механічного і біологічного засмічення.

Зібране насіння до засипки на зберігання треба очистити і відсортувати. Очищення й сортування насіння здійснюється на відповідних машинах, потокових лініях і насіннєвих комплексах та заводах. При очистці із вороху видаляються побічні домішки: шматочки стебел і листя, грудочки землі і пил, насіння бур’янів, биті зерна і інше. Несвоєчасне очищення насіння, внаслідок підвищеної вологості домішок, може зігріватись і втрачати схожість.

Очищене насіння необхідно висушити до кондиційної вологості на площадках, розстеленим тонким шаром, або з використанням спеціальних сушарок і установок активного вентилювання підігрітим повітрям.

Сортування проводиться з метою виділення для сівби найбільш повноцінного, крупного, ваговитого і вирівняного насіння. Таке насіння забезпечує більш високу польову схожість, краще виживання рослин і вищу урожайність. Насіння пропускається через систему решіт з отворами різного діаметру. Основна мета сортування – видалення із насіннєвої партії дрібного і щуплого насіння. Використання сортувальних машин ОС-4,5А, МС-4,5, “Петкус-Гігант” дає можливість виділити із партії 65-75% насіння з високими посівними і урожайними якостями.

Важче сортувати насіння, яке за розмірами і аеродинамічними властивостями близьке до домішок і насіння бур’янів. У такому випадку використовують властивості його поверхні. За різницею в особливостях поверхні насіння очищають на сортувальних столах, гірках та циліндрах. Насіння округлої форми із гладенькою поверхнею (горох, вика), маючи менший коефіцієнт тертя, добре очищається на гвинтоподібних гірках. При продуванні повітря знизу на масу насіння на пневматичному столі легше за масою насіння бур’янів (редька дика в насінні ячменю) спливає під дією потоку повітря.

Очищене, просушене і відсортоване насіння закладається на зберігання в попередньо продезінфіковані зерносховища. Під час збереження треба виключити можливість засмічення і зволоження насіння.

Для покращення якості посівного матеріалу проводять завчасну або передпосівну його підготовку: протруювання, повітряно-тепловий обігрів, обробка імуномодуляторами, інкрустація, скарифікація тощо.

При протруюванні насіння не допускається сортозасмічення. Ведеться контроль за правильним дозуванням препарату, уникають застосування підвищених доз, особливо для травмованого насіння. Від якості підготовки насіння залежать його врожайні і посівні якості.

Найпоширеніші причини погіршення якості насіння під час зберігання: підвищення вологості, самозігрівання, проростання, вплив низьких температур, наявність мікроорганізмів, кліщів, комах тощо. Щоб запобігти цим негативним явищам необхідно ретельно підготувати насіння, правильне розміщення його в складі, дотримуватись оптимального режиму зберігання, постійно спостерігати за ним. Контроль за зберіганням насіння включає в себе постійний моніторинг температури та вологості насіння за допомогою вологомірів та термоштанг, що дає змогу своєчасно виявити та запобігти його псуванню.

Очищене й відсортоване насіння складується (кожна партія окремо), споряджається штабельними ярликами. Мішки маркують внутрішніми і зовнішніми етикетками встановленої форми, зашивають і пломбують.

Кожна партія насіння, що зберігається, повинна пройти перевірку посівних якостей та отримати Сертифікат, що засвідчують посівні якості насіння або товарні якості садивного матеріалу, згідно з встановленою формою, а до закінчення терміну дії документу про якість, здійснити аналіз повторно.

Для забезпечення здорової конкуренції на ринку насіннєвого матеріалу слід приділити особливу увагу забезпеченню внутрішньогосподарського контролю для виробництва високоякісного насіння.

Повідомлення RASFF від 12 липня 2021 року № 2021.3552-fup3 та від 15 липня 2021 року № 2021.3552-fup4 стосовно виявленого погіршення органолептичних показників їжі при контамінації з пластиковими чашками SINSAY, що експортувались з Китаю до України, в тому числі SINSAY ТРЦ Південний Буг м. Миколаїв, проспект Центральний, 259

До Держпродспоживслужби надійшло інформаційне повідомлення системи RASFF № 2021.3552-fup3 від 12 липня 2021 року та № 2021.3552-fup4 від 15 липня 2021 р., стосовно виявлення погіршення органолептичних показників їжі при контамінації з пластиковими чашками SINSAY, що експортувались з Китаю (виробник: LILING KALRING HOUSEHOLD CERAMICS CO., SUN JIA WAN LILING HUNAN) через Польщу (відправник: LPP SA, Pruszcz Gdanski) до України, в тому числі SINSAY ТРЦ Південний Буг м. Миколаїв,                проспект Центральний, 259.

Відповідно до статті 20 та статті 37 Закону України «Про основні принципи та вимоги до безпечності та якості харчових продуктів», з метою запобігання забрудненню харчових продуктів та погіршення органолептичних показників їжі при контамінації з пластиковими чашками SINSAY, що експортувались з Китаю оператори ринку, діяльність яких пов’язана з обігом пластикових чашок повинні інформувати компетентний орган про виявлені невідповідності та вжиті заходи.

У разі виявлення вищезазначеної продукції в обігу, просимо негайно інформувати Головне управління Держпродспоживслужби в Миколаївській області за адресою:                            пр-кт. Центральний, 288, м. Миколаїв, 54003, т/факс 24-00-23 та e-mail viddilbhp@dpssmk.gov.ua.

 

Повідомлення RASFF від 19 липня 2021 року № 2021.3681-fup 10 стосовно виявлення несанкціонованої речовини 2-хлоретанолу в камеді ріжкового дерева (Е 410), яка використана в складі спецій, що експортувались з Польщі

До Держпродспоживслужби надійшло інформаційне повідомлення системи RASFF від 19 липня 2021 року № 2021.3681-fup 10 стосовно виявлення несанкціонованої речовини      2-хлоретанолу в камеді ріжкового дерева (Е 410), яка використана в складі спецій, що експортувались з Польщі (виробник: F.P.H. KRIST Kadzielawa, Gorbunkov Sp.z.o.o., Dabrova Tarnovska) до України (отримувач: ТОВ «Смаки полісся», вул. Героїв Майдану, 3, м. Новоград-Волинський, Житомирська обл. 11700).

Згідно статті 20 Закону України «Про основні принципи та вимоги до безпечності та якості харчових продуктів» (далі ‒ Закон) оператори ринку зобов’язані вилучати та/або відкликати у встановлених законом випадках харчові продукти, які перебувають в обігу, якщо встановлено, що ці продукти можуть спричинити шкідливий вплив для здоров’я людини, та письмово інформувати компетентний орган про виявлені невідповідності та вжиті заходи.

У разі виявлення вищезазначеної продукції в обігу, просимо негайно інформувати Головне управління Держпродспоживслужби в Миколаївській області за адресою:                            пр-кт. Центральний, 288, м. Миколаїв, 54003, т/факс 24-00-23 та e-mail viddilbhp@dpssmk.gov.ua.

 

Повідомлення RASFF від 19 липня 2021 року № 2021.3830 стосовно виявлення несанкціонованої речовини етиленоксид у добавці – стабілізаторі, що використовувалась у морозиві, яке експортувались з Румунії

До Держпродспоживслужби надійшло інформаційне повідомлення системи RASFF від 19 липня 2021 року № 2021.3830, стосовно виявлення несанкціонованої речовини етиленоксид у добавці-стабілізаторі, що використовувалась у морозиві, яке експортувались з Румунії (відправник: ІС Маcromex SRL, Campia-Turzii) до України (отримувач:          ТОВ «Метро Кеш Енд Кері Україна», просп. Петра Григоренка, 43, м. Київ, 02140).

Згідно статті 20 Закону України «Про основні принципи та вимоги до безпечності та якості харчових продуктів» (далі ‒ Закон) оператори ринку зобов’язані вилучати та/або відкликати у встановлених законом випадках харчові продукти, які перебувають в обігу, якщо встановлено, що ці продукти можуть спричинити шкідливий вплив для здоров’я людини, та письмово інформувати компетентний орган про виявлені невідповідності та вжиті заходи.

У разі виявлення вищезазначеної продукції в обігу, просимо негайно інформувати Головне управління Держпродспоживслужби в Миколаївській області за адресою: пр-кт. Центральний, 288, м. Миколаїв, 54003, т/факс 24-00-23 та e-mail viddilbhp@dpssmk.gov.ua.

 

Шановні колеги, прийміть найщиріші привітання з нагоди професійного свята!

16 липня в Україні відзначається День бухгалтера. Указом Президента України № 662/2004 від 18.06.2004 року 16 липня було офіційно оголошено Днем бухгалтера та аудитора.

Напевно, немає ніякої іншої професії, яка б так гармонійно об’єднувала розсудливість і спонтанність, вируючі емоції і незворушну стриманість, тонку інтуїцію і точний розрахунок.

Вдячні вам за сумлінну та кропітку працю і від усієї душі бажаємо міцного здоров’я, матеріального благополуччя, професійного розвитку та нових досягнень!

До уваги операторів ринку, які здійснюють експорт товарів на митну територію Республіки Білорусь

Інформуємо потенційних експортерів, що Державна служба України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів отримала лист від Департаменту ветеринарного та продовольчого нагляду Республіки Білорусь стосовно вимог для імпорту ряду продукції, а саме:

‒ желатин харчовий і технічний, код УКТЗЕД – 3503;

‒ клей кістковий, код УКТЗЕД – 3503008010;

‒ клей мездровий, код УКТЗЕД – 3503008090, сфера застосування: абразивна і меблева промисловість;

‒ жир технічний, код УКТЗЕД – 1502901000, сфера застосування: для технічних цілей;

‒ напівфабрикат кістковий, код УКТЗЕД – 0506900000, сфера застосування: виробництво кормів;

‒ казеїн технічний, код УКТЗЕД – 3501;

‒ казеїн харчовий, код УКТЗЕД – 3501;

‒ колаген харчовий, код УКТЗЕД – 3504;

‒ композитні продукти; ‒ ветеринарні препарати;

‒ корми для акваріумних риб, код УКТЗЕД – 0511998590;

‒ дитяче харчування з додаванням молочних і м’ясних компонентів, код УКТЗЕД – 1901100000, 160.

Зазначена інформація опублікована на офіційному вебпорталі Держпродспоживслужби (https://dpss.gov.ua) в розділі «Міжнародне співробітництво» – «Ветеринарія та безпечність» – «Вимоги країн світу».

Додатково повідомляємо, що форми ветеринарних сертифікатів для ввезення товарів, які підлягають ветеринарному контролю до країн Євразійського економічного союзу опубліковані на офіційному вебпорталі Держпродспоживслужби (https://dpss.gov.ua) в розділі «Сертифікати на експорт з України».

Роз’яснення для суб’єктів господарювання щодо знищення насіння, що не може бути використане на кормові та продовольчі цілі

В  будь-якого суб’єкта  господарювання, що займається  рослинництвом, кормозаготівлею можлива наявність залишків насіння сільськогосподарських культур. У разі невідповідності насіння сортовим та посівним вимогам, його використовують як продукт харчування або як корм для сільськогосподарських тварин. Якщо ж насіння уражене в значній мірі грибковими хворобами, шкідниками, а також оброблене хімічними засобами захисту, воно становить загрозу  екологічному благополуччю. Відповідно до ст. 17 Закону України «Про насіння та садивний матеріал»  таке насіння  не може бути використане на продовольчі, кормові та  інші цілі, як і садивний матеріал, що не може бути використаний для створення багаторічних насаджень та підлягає вилученню з обігу з послідуючим  фізичним знищенням.

Так,  Міністерство аграрної політики та продовольства України  Наказом № 613 від 20.12.2018 року затвердило Порядок знищення насіння, яке не може бути використане на посів, продовольчі, кормові та інші цілі, та садивного матеріалу, який не може бути використаний для створення багаторічних насаджень або в інших цілях.

У разі виявлення такого насіння чи садивного матеріалу, власник направляє заяву до відповідного територіального органу Держпродспоживслужби.

Насіння та/або садивний матеріал підлягає знищенню шляхом спалювання, руйнування, фізико-хімічної, біологічної або іншої обробки відповідно до вимог нормативних документів під наглядом посадової особи територіального органу Держпродспоживслужби, яка здійснює державний нагляд (контроль) у сфері насінництва та розсадництва.

Про час та місце знищення інспектор у триденний строк після отримання заяви від власника насіння та/або садивного матеріалу повідомляє місцеву державну адміністрацію або орган місцевого самоврядування, на території якої (якого) заплановано здійснення знищення насіння та/або садивного матеріалу.

Інспектор до знищення насіння та/або садивного матеріалу зобов’язаний:

1) здійснити візуальний огляд насіння та/або садивного матеріалу, за яким ініційовано знищення;

2) провести відеофіксацію (фотофіксацію) знищення;

3) за зверненням власника встановити можливість самостійного знищення насіння та/або садивного матеріалу власником за місцем його зберігання та/або необхідність направлення насіння та/або садивного матеріалу на знищення до підприємства, яке відповідає вимогам  статті 19 Закону України “Про вилучення з обігу, переробку, утилізацію, знищення або подальше використання неякісної та небезпечної продукції”.

За фактом знищення насіння та/або садивного матеріалу інспектор територіального органу Держпродспоживслужби складає акт знищення насіння, яке не може бути використане на посів, продовольчі, кормові та інші цілі, та садивного матеріалу, який не може бути використаний для створення багаторічних насаджень або в інших цілях, у чотирьох примірниках, які мають однакову юридичну силу, по одному для територіального органу Держпродспоживслужби; власника насіння та/або садивного матеріалу, що знищено; підприємства, що здійснювало знищення (у разі залучення); державної адміністрації або місцевого органу самоврядування (за необхідності). До акта долучається копія заяви як невід’ємна його частина.

У разі необхідності кожна із сторін, відображена в акті про знищення, висловлює окрему думку щодо знищення, яка додається до акта про знищення як невід’ємна його частина.